BÜLTEN ABONELİĞİ
Size zaman zaman ürün ve hizmetlerimiz hakkında işinize yarayacak haberler göndermek isteriz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi sonlandırabilirsiniz. Bilgileriniz kesinlikle başka kişi ve/veya kurumla paylaşılmayacaktır.

Haberlerimiz

Sigaranın Sebep Olduğu Kanserler

20
Nov

Sigaranın neden olduğu kanserler hakkında yazmak yerine çok daha mutlu mesut konular üzerine yazmayı tercih ederdik ama bazen bunları da paylaşmak gerekiyor çünkü sigarayı bırakmak için ne kadar istekli olsak da insan bazen kendini bir şekilde kandırıp sigarayı bırakmak yerine olmadık mantıklar kurarak sigarayı bırakmamak için “sigara kanser yapar mı?” türünden sorulara bile prim verebiliyor.

SİGARA YÜZÜNDEN KANSER OLANLAR

Sigaranın sebep olduğu hastalıklar düşünülünce kanser en başta geliyor. Sigara dumanındaki gazlar arasında neler yok ki? Polisiklik aromatik hidro-karbonlar, nitrozamin ve aromatik aminler kanser yapıcı (kanserojen) maddelerin başında gelmektedir. Bu maddeler türlü deney hayvanlarında denenmiş ve bilumum kansere sebep olduğu görülmüştür. Yukarıdaki üçlüye ek olarak sigara dumanında solunum yollarını tahriş eden ve solunum yollarında birer döşeme taşı görevi gören epitel hücrelerin eklentileri olan titreyen tüylerin (teknik tabiriyle “silia”) çalışmasını bozan birçok zehirli/zararlı madde vardır.

Sigara dumanı en başta akciğer kanseri olacak şekilde başka kanser türlerine, kalp ve damar rahatsızlıklarına ve solunum sistemi hastalıklarına sebep vermektedir. Akciğer kanseri dışında larinks kanseri, ağız kanseri, mesane kanseri, özofagus kanseri, kadınlarda rahim ve serviks kanseri de sigara içenler kişilerde daha bir sıklıkla görülür. Son bilimsel araştırmalara göre meme kanseri, mide kanseri ve pankreas kanseri gibi kanserlerin de ortaya çıkmasında sigaranın etkili olduğu belirtilmiştir. Sigara içmek ve kanser türleri arasındaki bağıntı ilmi olarak kanıtlanmıştır. Bu yüzden de sigara kullanmamak kanseri önlemek için en etkili yöntem olarak kabul edilmektedir.

SİGARA YÜZÜNDEN ÖLENLER

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan sigaranın en az on ayrı kanser türüyle bağlantısı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Evyapan, “İnsanlarda minimum 10 kanser türünün ortaya çıkmasında sigara dumanındaki zararlı maddeler ve bunların oynadığı rol küçümsenemez. Elbette bu kanserlerin başında da akciğer kanseri geliyor. Akciğer kanseri vakalarının %90’ında hastaların sigara kullandığı bilinmektedir. Akciğer kanseri dışında yutak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mide, böbrek, kolon, rahim, mesane ve meme kanserleri gibi kanserlerin oluşumunda sigara ya başrolde ya ikincil rollerde.”

Sigara yüzünden her sene dünyada 5,000,000 insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Evyapan sözlerini şöyle noktaladı: “Dünyada sigara yüzünden her yıl 5 milyon insan ölmektedir. Ki bu da aşağı yukarı her 6,5 saniyede bir birisinin sigara yüzünden öldüğü anlamına gelir. Türkiye’de ise sigara yüzünden her yıl 100,000 kadar vatandaşımız ölmektedir.”

Düşüncelerinizi aşağıya yazabilirsiniz...
Ovale Türkiye'ye Hoşgeldiniz, Burası Sizin Yeriniz!

Ovale markası birçok başarılı kuruluş gibi mütevazi bir başlangıç yaparak gösterdiğiniz teveccüh ile kıtadan kıtaya yayılmış, ondan fazla ülkede distribütörleri olan uluslararası bir firmaya dönüşerek e-sigara ile eşanlamlı hale gelmiştir. Bu kapsamlı başarının en iyi göstergesi, bize bahşettiğiniz güvendir. Bizim için paha biçilemez değerde olan güveniniz sayesinde bugün en kaliteli beyinleri işe alıyor, kılı kırk yaran AR-GE çalışmaları yürütüyor, güveninize layık olabilmek için kendimizi devamlı geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu yapabilmek için Türkiye piyasasının özel şartlarını gözönünde bulundurmak gerektiğini de biliyoruz; bu yüzden hep yeni politikalar üretiyor, gerektiğinde varolan politikaları da revize ediyoruz.