BÜLTEN ABONELİĞİ
Size zaman zaman ürün ve hizmetlerimiz hakkında işinize yarayacak haberler göndermek isteriz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi sonlandırabilirsiniz. Bilgileriniz kesinlikle başka kişi ve/veya kurumla paylaşılmayacaktır.

Haberlerimiz

Sigara Bırakma İlaçları Büyük Risk Taşıyor

30
Sep

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Sigarayı bırakma ilaçları (Champix, Zyban, vs.) intihar eğilimi ve depresyon gibi korkunç yan etkilere sahiptir. Linkte görebileceğiniz gibi sigara bırakma ilacı Champix ile ilgili yeni bir risk daha ortaya çıktı: Kalp krizi riski. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, aralarında Türk hekimlerin de bulunduğu üyelerine e-posta göndererek sigara bırakma ilacı Champix’deki kalp krizi tehlikesine dikkat çekti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da sigarayı bıraktırma ilaçları ile ilgili çalışmaları durdurdu.

Sigarayı bıraktırma ilaçları ile ilgili 2007 ve 2011’de farklı rahatsızlıkları tetiklediği için uyarı yapan daire, riskleri yenileyerek tekrarladı. SGK, kutusu 190 TL olan sigara bırakma ilacı fiyatını ödeme kapsamına alınması için çalışma başlatmıştı. Ancak e-posta üzerine çalışmayı askıya aldı. Sağlık Bakanlığı da geçtiğimiz sene 300 bine yakın sigara bırakma ilacı alıp poliklinikler vasıtasıyla vatandaşa ücretsiz vermişti. Özellikle bu kampanya, sigarayı bırakma ilaçlarının bilinirliğini çok artırdı. Sigarayı bırakma ilacının tehlikeleri, yan etkileriyle de sınırlı değil. Reçeteli ve doktor kontrolünde alınması gereken Champix, vatandaşa çok rahat satılıyor. Üretici firma Pfizer ise kendilerini, “Araştırmalarımıza göre bu riskler yüksek değil.” sözleriyle savunuyor.

SİGARA BIRAKMA HAPI – HAPI YUTMAYIN

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, sigara bıraktırma ilaçları aynı zamanda felce de sebep olabileceğini duyurarak şu çağrıda bulundu: Göğüs ağrısı, nefes yetmezliği, yürürken baldırda ağrı, halsizlik, uyuşukluk ya da konuşma zorluğu gibi belirtiler karşısında uzmana başvurun. Daire, üretici firma Pfizer’in çalışmalarından da örnek vererek sigara bırakma ilacı kullananlarda kalp krizi ve inmenin görüldüğünü söyledi. Ancak sigarayı bıraktırma ilaçlarının risklerinin istatistiksel olarak belirgin olmadığını belirterek kafalarda soru işaretleri bıraktı. Uzmanlar, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin bu uyarıyı daha sonra sigarayı bıraktırma ilaçları ile ilgili mahkemede sıkıntı yaşamamak için yapmak zorunda olduğu görüşünde. Yine uzmanlara göre Amerika Gıda ve İlaç Dairesi bilerek Pfizer’i zor durumda bırakmamak için sigarayı bırakma ilacı ve kalp krizi riski bağlantısının az olduğu bilgisine yer verdi.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakma ilaçları ile kalp krizi olayları arasındaki ilişkiyi değerlendiriyor ve doktorları konu hakkında bilgilendiriyor. Bu uyarılar, reçetelere de ekleniyor. Aynı ilaçlarla ilgili 2007 yılında prospektüse intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi. Doktor kontrolünde verilmesi gereken sigara bırakma ilacı Amerika’da uzun yol şoförlerinin, pilotların ve bazı askeri personelin kullanması yasak. Sonuçta hepimiz ölünce sigarayı bırakacağız ama sigarayı bırakma ilaçları sanki eceli erken davet ediyor gibi, ne dersiniz?

Düşüncelerinizi aşağıya yazabilirsiniz...
Ovale Türkiye'ye Hoşgeldiniz, Burası Sizin Yeriniz!

Ovale markası birçok başarılı kuruluş gibi mütevazi bir başlangıç yaparak gösterdiğiniz teveccüh ile kıtadan kıtaya yayılmış, ondan fazla ülkede distribütörleri olan uluslararası bir firmaya dönüşerek e-sigara ile eşanlamlı hale gelmiştir. Bu kapsamlı başarının en iyi göstergesi, bize bahşettiğiniz güvendir. Bizim için paha biçilemez değerde olan güveniniz sayesinde bugün en kaliteli beyinleri işe alıyor, kılı kırk yaran AR-GE çalışmaları yürütüyor, güveninize layık olabilmek için kendimizi devamlı geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu yapabilmek için Türkiye piyasasının özel şartlarını gözönünde bulundurmak gerektiğini de biliyoruz; bu yüzden hep yeni politikalar üretiyor, gerektiğinde varolan politikaları da revize ediyoruz.