BÜLTEN ABONELİĞİ
Size zaman zaman ürün ve hizmetlerimiz hakkında işinize yarayacak haberler göndermek isteriz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi sonlandırabilirsiniz. Bilgileriniz kesinlikle başka kişi ve/veya kurumla paylaşılmayacaktır.

Haberlerimiz

Elektronik Sigara Dünyasının Dili

28
Aug

Elektronik sigara kullananlar ne dediğimizi hemen anlayacaktır: Elektronik sigara için nasıl bir ifade kullanıyorsunuz? Şöyle diyeyim; ben eşimle konuşurken genelde şöyle cümleler kuruyorum: “Ya sigaramı gördün mü?”, “Sigaranın şarjı bitti”, vs. Yani elektronik sigara ile ilgili bir şey diyeceksen elektronik sigara için “sigara” ifadesini kullanıyorum.

AZ VE ÖZ

Gerçekten de elektronik sigara için devamlı “elektronik sigara” gibi upuzun bir ifade tarzı pratik olmuyor. Elektronik sigara için “esigara” da demişliğim olmuştur ama “esigara” kelimesi de biraz abes kaçabiliyor bana göre. En başta “elektronik sigara” diyordum hep ama belli bir zaman sonra insan ister istemez konuşurken işin pratiğine kaçıyor ve elektronik sigara oluyor sigara!

Keşke bizde de elektronik sigara kullananları anlatmak için net bir kelime olsa. İngilizce’deki “vaper” gibi bir kelime elektronik sigara içen herkesi kapsıyor ama Türkiye’de henüz terminoloji tam oturmuş değil. O da olacak, nasıl bir gün e-sigara yasal olacaksa elektronik sigara çevrelerinin kendi jargonu da oluşacak. Fiiller bile enteresan: “elektronik sigara kullanmak” galiba şu an için en geçerlisi ama “tüttürmek”, “içmek”, vb. daha nice fiil çeşidi de oldukça sık kullanılıyor.

LİKİTLER VE PARÇA İSİMLERİ

Elektronik sigara likiti” başlıbaşına bir sorun. Ben şahsan direkt “likit” diyorum. Eşim de öyle. Bazı arkadaşlarımız “sıvı” kelimesini de kullanıyor ama bugüne kadar en çok “likit” kelimesiyle karşılaştım. Elektronik sigara parçaları da, en azından Ovale için, farklılık gösteriyor çünkü yalın ve anlaşılır Türkçe kullanmak adına biz atomizere “buharlaştırıcı” deriz. Batarya da bizim için “pil”dir.

Elektronik sigara terminolojisi de elektronik sigara gibi henüz büyüme safhasında. Buhar dünyasında yeni gelişmeler oldukça hem teknoloji hem terminoloji değişecektir. Yepyeni kelimeler türetilecek, yeni kelimelerle buhar dünyasına açılan dilsel pencere daha da genişleyecektir. Ne olursa olsun e-sigara toplum içerisinde gitgide büyüyecek ve gerçek değeri anlaşılacak. Sigaradan çok daha zararsız olduğu bilinse de elektronik sigara günümüzde saldırı altında ama bazı çevreler bilinçlendikçe Türkiye’de elektronik sigara hak ettiği konuma gelecektir.

Düşüncelerinizi aşağıya yazabilirsiniz...
Ovale Türkiye'ye Hoşgeldiniz, Burası Sizin Yeriniz!

Ovale markası birçok başarılı kuruluş gibi mütevazi bir başlangıç yaparak gösterdiğiniz teveccüh ile kıtadan kıtaya yayılmış, ondan fazla ülkede distribütörleri olan uluslararası bir firmaya dönüşerek e-sigara ile eşanlamlı hale gelmiştir. Bu kapsamlı başarının en iyi göstergesi, bize bahşettiğiniz güvendir. Bizim için paha biçilemez değerde olan güveniniz sayesinde bugün en kaliteli beyinleri işe alıyor, kılı kırk yaran AR-GE çalışmaları yürütüyor, güveninize layık olabilmek için kendimizi devamlı geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu yapabilmek için Türkiye piyasasının özel şartlarını gözönünde bulundurmak gerektiğini de biliyoruz; bu yüzden hep yeni politikalar üretiyor, gerektiğinde varolan politikaları da revize ediyoruz.