BÜLTEN ABONELİĞİ
Size zaman zaman ürün ve hizmetlerimiz hakkında işinize yarayacak haberler göndermek isteriz. İstediğiniz zaman aboneliğinizi sonlandırabilirsiniz. Bilgileriniz kesinlikle başka kişi ve/veya kurumla paylaşılmayacaktır.

Haberlerimiz

Elektronik Sigaranın Tarihçesi

27
Jun

Elektronik Sigara Fikrinin Kökeni

Bugüne kadar elektronik sigara hakkında yazarken hep güncel konulardan dem vurduk. Şimdi de elektronik sigaranın geçmişine bakmak istiyoruz çünkü e-sigara ve esigara likitinin tarihine bakarak elektronik sigaranın geleceğini daha iyi değerlendirebiliriz diye düşünüyoruz.

Elektronik sigara konsepti sanılanın aksine ilk olarak Çin’de değil, ABD’de ortaya çıkmıştır ve bu bilgi patent kayıtlarıyla sabittir. Sağdaki resimde görüldüğü gibi elektronik sigaranın atası sayılan cihazı ilk tasavvur edip kağıda döken kişi Herbet A. Gilbert’tır. Gilbert’ın esigara tasarımının Türkçe adı “Dumansız ve Tütünsüz Sigara” olup 1963 yılında patenti alınmıştır. Gilbert’ın dumansız ve tütünsüz e-sigarası tütün ve kağıt yerine ısıtılmış olarak ciğere çekilen nemli ve aromalı hava prensibine dayanıyordu. Gilbert’ın e-sigarası nikotinli bir solüsyonu ısıtarak buharlaştırmak suretiyle işliyordu. 1967 yılına gelindiğinde bu elektronik sigarayı seri üretmek isteyen bazı firmalar Gilbert’la görüşmeler başlattılarsa da bu görüşmelerden sonuç gelmedi ve elektronik sigara olgusu o yıllarda ticarileşme imkanı bulamadan ortadan kayboldu.

Çin ve Elektronik Sigara

Çinli bir eczacı olan Hon Lik ise bildiğimiz modern elektronik sigarayı icat eden kişi olarak kabul gören kişidir. Hon Lik’in bundan 13 sene önce nikotinli propilen glikol solüsyonunu basınçlı olarak ultrason dalga yayan piezoelektrik bir parçanın içinden geçirerek buharlaştırma fikri elektronik sigara için bir kilometre taşı olmuştur. Bugün e-sigaralar hala aynı temel prensip üzerine çalışmaktadır. Bu esigara tasarımı ile dumana benzeyen nikotinli buharı rahatlıkla ciğerlere çekebilmek mümkün olmuş, nikotini kana karıştırmak için müthiş etkili bir yöntem keşfedilmiştir. Hon Lik ayrıca elektronik sigara likitinin temelini oluşturan propilen glikol ile seyreltilmiş nikotinli karışımı plastik kartuşlara koyarak bu kartuşların aynı zaman esigara ağızlığı olarak işlev görmesi fikrini de ortaya koymuştur.

Hon Lik’in icat ettiği modern e-sigaralar 2004 yılının Mayıs ayında Çin piyasasına sunulmuş ve büyük ilgi görmüştür. Hon Lik’in çalıştığı Golden Dragon isimli holding adını Ruyan olarak değiştirmiş (“Ruyan” Çince “Sigara içmek gibi” anlamına gelir), elektronik sigaranın büyük bir sükse yapmasıyla 2005’te esigara ihraç etmeye başlamıştır. Ruyan ilk uluslararası elektronik sigara patentini ise 2007 yılında almıştır.

Düşüncelerinizi aşağıya yazabilirsiniz...
Ovale Türkiye'ye Hoşgeldiniz, Burası Sizin Yeriniz!

Ovale markası birçok başarılı kuruluş gibi mütevazi bir başlangıç yaparak gösterdiğiniz teveccüh ile kıtadan kıtaya yayılmış, ondan fazla ülkede distribütörleri olan uluslararası bir firmaya dönüşerek e-sigara ile eşanlamlı hale gelmiştir. Bu kapsamlı başarının en iyi göstergesi, bize bahşettiğiniz güvendir. Bizim için paha biçilemez değerde olan güveniniz sayesinde bugün en kaliteli beyinleri işe alıyor, kılı kırk yaran AR-GE çalışmaları yürütüyor, güveninize layık olabilmek için kendimizi devamlı geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu yapabilmek için Türkiye piyasasının özel şartlarını gözönünde bulundurmak gerektiğini de biliyoruz; bu yüzden hep yeni politikalar üretiyor, gerektiğinde varolan politikaları da revize ediyoruz.